De dagwaarde is de waarde van een voertuig (dat kan een motor, auto, caravan, scooter of camper zijn) op een bepaalde dag. Deze waarde is de waarde die een verzekeraar vergoedt in het geval van schade die niet meer te hertstellen is, ook wel de total-loss van een voertuig. De dagwaarde is dus een stuk lager dan de cataloguswaarde van bijvoorbeeld een auto. Waarom is de dagwaarde dan lager dan de cataloguswaarde van een auto? Dat komt, omdat de waarde van een auto afneemt. Niet alleen van een auto, maar van elk voertuig is de waarde lager naarmate deze ouder wordt. Bezit je de auto erg lang dan kan het zijn dat de waarde weer toeneemt, maar dan moet je wel heel lang eigenaar blijven van een auto. We spreken dan vaak al van een old-timer. Bij alle andere gevallen is het zo dat de waarde richting het nulpunt kruipt. Als een auto in de verkoop catalogus staat spreken we over de cataloguswaarde van een auto. Dus de waarde die de auto als nieuwe moest kosten. De eerste eigenaar van een auto heeft dit bedrag betaald voor de auto. Hierin zitten ook de mogelijk opties opgenomen. Deze catalogus waarde is natuurlijk voor een verzekeraar van belang om de auto te verzekeren. De hoogte van een autoverzekering premie wordt nog altijd vastgesteld op de cataloguswaarde van een auto. De dagwaarde is dan de waarde die de verzekeraar aan jou zal vergoeden als deze niet meer te herstellen is. De dagwaarde ligt dus vele malen lager dan de cataloguswaarde. De dagwaarde is dan ook vaak te zien als een handelsprijs. Goed te weten dus wat de dagwaarde van je auto is voordat je deze tegen een te hoge premie gaat verzekeren.
Wanneer gebruik je nu eigenlijk de dagwaarde van een auto? Dat kan bij de koop (of verkoop) van een auto zijn, maar ook als je de auto gaat verzekeren. De dagwaarde bepaald namelijk wat de hoogte van je premie is bij een autoverzekering. Hoe hoger de dagwaarde hoe hoger de te betalen verzekeringspremie zal zijn. De verzekeraar vergoedt de dagwaarde van je auto bij total-loss. Je kunt je auto dan dus niet meer laten maken. De verzekeraar kan zelf bepalen of een auto total-loss is op basis van de kosten die er gemaakt moeten worden om de auto weer te herstellen. Hier dien je rekening mee te houden in je verzekering.
Het berekenen van de dagwaarde is niet heel ingewikkeld. Op onze website krijg je eenvoudig inzicht in de dagwaarde van je auto, motor, scooter of camper. Dit gebeurd in alle gevallen op basis van het kenteken. Het kenteken is een belangrijke factor voor een motorvoertuig. De hele geschiedenis van een motorvoertuig is gekoppeld aan het kenteken. Op basis van de kenteken gegevens kan er dan ook eenvoudig een berekening gemaakt worden van de dagwaarde. Daarnaast komen er nog veel meer kenmerken naar boven als je een kenteken opvraagt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de registratie of een voertuig als gestolen is aangemerkt. Vooral bij scooters kan dit een goede indicatie zijn als je een nieuwe scooter wil kopen.
Een motorvoertuig dien je in Nederland verzekerd te hebben als je hiermee op de openbare weg wil rijden. Best logisch ook als je ziet hoe druk het Nederlandse verkeer inmiddels is geworden. Waar moet je nu op letten als je een autoverzekering gaat afsluiten? Bijvoorbeeld op de waarde die de verzekeraar toekent aan je auto op het moment van verzekeren. De zogenoemde dagwaarde. Deze waarde bepaald ook (deels) de premie die je moet betalen voor je verzekering. De dagwaarde is de waarde die de verzekeraar zal vergoeden als je voertuig total-loss is verklaard. Met deze waarde kun je dan (deels) een nieuwe of andere auto kopen. Zie het als de restwaarde van je auto mocht deze onherstelbaar beschadigd zijn geraakt.